<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d13537987\x26blogName\x3d.::4o+MATI::.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://4mati.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://4mati.blogspot.com/\x26vt\x3d-3529551192642507431', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
4ï ÌÁÔÉ

Βρήκατε Χερσαία Χελώνα;


ΜΙΑΦΥΣΗ
Διεθνές Δίκτυο για τη Φύση

http://www.inaturenet.org
Τηλ: 2109240014

Στην Ελλάδα υπάρχουν 3 είδη στεριανών χελωνών: η Μεσογειακή (Testudo hermanni), η Ελληνική (Testudo graeca) και η Κρασπεδωτή (Testudo marginata). Η Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΕ και η ελληνική νομοθεσία προστατεύουν αυστηρά και τα 3 είδη στεριανών χελωνών και απαγορεύουν την αιχμαλωσία και το εμπόριό τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να παίρνουμε χελώνες στα σπίτια μας, αφού η κατοχή τους δεν επιτρέπεται και η διαβίωσή τους ως “κατοικίδια” προξενεί στην υγεία τους πολλά προβλήματα.
Πρώτες Βοήθειες
• Μαζέψτε την τραυματισμένη χελώνα απαλά και προσεκτικά. Αν έχει σπασμένο καβούκι, μπορεί να έχει σπάσει και στο κάτω μέρος του καβουκιού της.
• ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην προσπαθήσετε να καθαρίσετε την πληγή, μη δώσετε κανένα απολύτως φάρμακο. Μην προσπαθήσετε να δώσετε φαγητό ή νερό.
• Καλύψτε καλά όλες τις πληγές με γάζα ή καθαρό πανί.
• Βρείτε ένα καθαρό, ευρύχωρο χαρτόκουτο. Κολλήστε καλά, με πολλή αυτοκόλλητη ταινία για δέματα, τον πάτο του κουτιού. Ανοίξτε μικρές τρύπες γύρω-γύρω. Στρώστε πολλές εφημερίδες στον πάτο του κουτιού. (Οι χελώνες κατά τη μεταφορά συνήθως ουρούν από φόβο. Το κουτί μπορεί να μαλακώσει και να καταστραφεί.)
• Τοποθετήστε τη χελώνα μέσα στο χαρτόκουτο και διατηρήστε τη σε εσωτερικό ζεστό χώρο.
• Επικοινωνήστε χωρίς καθυστέρηση μαζί μας: 2109240014, 6977231983
Οι πρώτες βοήθειες, ενώ φαίνονται απλές οδηγίες, είναι πάρα πολύ σημαντικές για την επιβίωση της χελώνας τις κρίσιμες αυτές στιγμές. Ειδικευμένος στα ερπετά κτηνίατρος θα αναλάβει τη θεραπεία της, που συνήθως διαρκεί αρκετούς μήνες.
ΠΩΣ ΖΟΥΝ
Χρειάζονται ζεστό κλίμα, γι' αυτό ζουν μόνο στην ηλιόλουστη Μεσόγειο και κυρίως σε χαμηλό υψόμετρο. Κάνουν καθημερινά αρκετές ώρες ηλιοθεραπεία, γιατί η ακτινοβολία και η ζεστασιά του ήλιου είναι απολύτως απαραίτητες για τις χελώνες, ώστε να διατηρούνται υγιείς. Το ίδιο αναγκαία είναι και η σκιά στην οποία αποτραβιούνται (συνήθως κάτω από θάμνους) όταν νοιώθουν την ανάγκη. Ξεχειμωνιάζουν ναρκωμένες σε προφυλαγμένα μέρη κάτω από πέτρες ή θάμνους (συνήθως σκάβουν μέσα στο έδαφος). Την περίοδο αυτή ζουν από τα αποθέματα λίπους και νερού που έχουν συγκεντρώσει, τρώγοντας μεγάλες ποσότητες χλόης και αγριόχορτων κατά την περίοδο που είναι δραστήριες.
Τρέφονται κυρίως με φυτά και άνθη, λιγότερο με φρούτα, και σπανιότερα με ασπόνδυλα. Άγρια χόρτα όπως τριφύλλια, αγριοράδικα, ζοχοί, βρούβες, αμπελόφυλλα, μολόχες κλπ. αποτελούν το 90% της διατροφής τους. Άμα βρουν νερό πίνουν πολύ. Γεννούν άσπρα στρογγυλά αβγά σε τρύπα που σκάβουν στο χώμα. Μόλις εκκολαφθούν, τα χελωνάκια είναι ικανά να επιβιώσουν μόνα τους.
ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ
Από τις πυρκαγιές δύσκολα θα γλιτώσουν.
Από τα αυτοκίνητα θα σκοτωθούν περισσότερες απ' όσες εξαιτίας των φυσικών εχθρών τους.
Από φυτοφάρμακα, ψεκασμούς, αγροτικά μηχανήματα θα σκοτωθούν αρκετές.
Από ορισμένους ανθρώπους θα φαγωθούν, περιστασιακά, αρκετές χελώνες.
Από πάρα πολλούς ανθρώπους θα αφαιρεθούν χελώνες από το φυσικό τους περιβάλλον για να κρατηθούν ως “κατοικίδια”. Συνήθως τις αναγκάζουν να ζήσουν σε ακατάλληλους κήπους, ακόμα και σε βεράντες ή γλάστρες. Θα ζήσουν έτσι αρκετό καιρό σε βασανιστική σκλαβιά, για να πεθάνουν πολύ πιο σύντομα απ’ όσο αν ζούσαν στη φύση.
Στην αιχμαλωσία οι χελώνες που κρατούνται ως "κατοικίδια" κινδυνεύουν από ατυχήματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι: Τραυματισμοί από εργαλεία κηπουρικής, δαγκώματα από σκύλους, τις περισσότερες φορές θανάσιμοι. Πτώσεις από βεράντες, δηλητηρίαση από εντομοκτόνα, βερνίκια, μπογιές κλπ.
Οι αρσενικές στεριανές χελώνες που ζουν περιορισμένες σε κήπους γίνονται αεικίνητες και ιδιαίτερα επιθετικές. Θηλυκές οι οποίες δαγκώνονται από αρσενικές που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, τραυματίζονται επικίνδυνα στα πόδια, στο κεφάλι, στο λαιμό και στην ουρά και χρειάζονται άμεση φροντίδα. Το ίδιο ισχύει και για τους αρσενικούς που δαγκώνονται μεταξύ τους.
Πληθώρα ασθενειών και προβλημάτων υγείας παρουσιάζονται στις χελώνες που ζουν στην αιχμαλωσία και οφείλονται στις λάθος συνθήκες διαβίωσης και στην ακατάλληλη ή ελλιπή διατροφή. Στις κατοικημένες περιοχές η μεγαλύτερη απειλή για τις στεριανές χελώνες είναι η διατήρησή τους ως "κατοικίδια" και η αντίληψη ότι έτσι τις προστατεύουμε.
ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΛΟ
Υπάρχουν διάφορα εξωτερικά ανατομικά χαρακτηριστικά από τα οποία ξεχωρίζουμε το φύλο της στεριανής χελώνας. Τα σημαντικότερα είναι το σχήμα της ουράς και του καβουκιού. Στην αρσενική, το πλάστρον (το κάτω μέρος του καβουκιού) είναι ελαφρώς κοίλο. Εξαίρεση αποτελεί η Μεσογειακή χελώνα της οποίας το πλάστρον είναι επίπεδο. Η ουρά και στα 3 είδη είναι αρκετά μακριά και όταν η χελώνα περπατά την κρατά μαζεμένη στο πλάι. Στη θηλυκή χελώνα το πλάστρον είναι επίπεδο και στα 3 είδη. Η ουρά είναι κοντή και χοντρή.Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αρχίζουν να διαμορφώνονται στην περίοδο της εφηβείας, δηλαδή σε άτομα άνω των 5-7 ετών.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
• Αν βρούμε ένα χελωνάκι στην εξοχή ας μην το πάρουμε σπίτι.
• Αν οδηγούμε αυτοκίνητο ας προσέχουμε να μην πατάμε τις χελώνες.
• Στην εξοχή, αν βρούμε χελώνα στην άσφαλτο, ας τη μεταφέρουμε μακριά από το δρόμο.
• Αν φάμε στην εξοχή ας μαζέψουμε τα σκουπίδια μας, ιδιαίτερα τις πλαστικές συσκευασίες. Οι χελώνες κινδυνεύουν αν τις φάνε ή αν παγιδευτούν μέσα σε αυτές.
• Αν βρούμε μια χελώνα μέσα στην πόλη ας μην την εγκαταλείψουμε σε πάρκο ή πλατεία.
• Αν βρούμε μια τραυματισμένη χελώνα ας τη μαζέψουμε και ας απευθυνθούμε στον αρμόδιο φορέα ή στον ειδικό που θα αναλάβει την περίθαλψή της. μια χελώνα, έστω και ελαφρά τραυματισμένη, πρέπει να θεωρείται επείγον περιστατικό. Πολλές χελώνες χρειάστηκε να ακρωτηριαστούν ή δεν επιβίωσαν του τραυματισμού τους, γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην περίθαλψή τους από κτηνίατρο ειδικευμένο στις χελώνες.
• Ας μην αγοράζουμε προϊόντα που η πρώτη ύλη τους προέρχεται από χελώνες.
• Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια οι στεριανές χελώνες έχουν μειωθεί πολύ.

Κείμενο: Κατερίνα Χρυσού



ΜΙΑΦΥΣΗ
Διεθνές Δίκτυο για τη Φύση


Η ΜΙΑΦΥΣΗ-Διεθνές Δίκτυο για τη Φύση είναι Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που έχει σαν κύριο στόχο την προώθηση, ανάπτυξη κι επικοινωνία δραστηριοτήτων προστασίας της φύσης και πανίδας σ’ όλο τον κόσμο, κυρίως μέσω του διεθνούς εθελοντισμού.
Η επωνυμία ΜΙΑΦΥΣΗ, γραμμένη ως μία λέξη, συμβολίζει τον στόχο μας: η φύση και η άγρια ζωή δεν γνωρίζουν σύνορα, δεν περιορίζονται στα όρια κρατών και κατά συνέπεια η προστασία της απαιτεί διεθνή συνεργασία και συμφιλίωση ιδιαίτερα όπου υπάρχουν διαφορές ή προκαταλήψεις. Μέσο για την επίτευξη του στόχου είναι η ανάπτυξη του διεθνούς εθελοντισμού και η γνωριμία που επέρχεται από την επαφή την επικοινωνία και την συνεργασία ανθρώπων. Η προστασία την φύσης απαιτεί προσέγγιση, κατανόηση και αλληλοσεβασμό. Προς το παρόν το Διεθνές Δίκτυο για τη Φύση είναι ενεργό στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, ΗΠΑ και Καναδά. Η έδρα της Εταιρίας είναι στην Αθήνα.
Το Διεθνές Δίκτυο για τη Φύση:

o Στηρίζειτην ανάπτυξη και λειτουργία Κέντρων Περίθαλψης και προστασίας Άγριων Ζώων και γενικότερα προγραμμάτων προστασίας της πανίδας οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχει ανάγκη, ιδιαίτερα και σε αναπτυσσόμενες χώρες
o Προωθείμε κάθε μέσο τον διεθνή εθελοντισμό σε προγράμματα για την προστασία των άγριων ζώων
o Προσφέρει υπεύθυνη ενημέρωση σε πολίτες, φορείς και πολιτεία σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άγρια ζώα
o Προτείνει λύσεις για την πρόληψη προβλημάτων και προστασία της άγριας ζωής
o Πιστεύει και προωθεί την συνεργασία και κατανόηση λαών και κρατών για την διατήρηση της φύσης
o Διατηρεί και συντονίζει διεθνές δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών για ζητήματα προστασίας άγριων ζώων και βιοτόπων