<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://draft.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d13537987\x26blogName\x3d.::4o+MATI::.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://4mati.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://4mati.blogspot.com/\x26vt\x3d-3529551192642507431', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
4ï ÌÁÔÉ

Αφιέρωμα στην Κρήτη (2) - Εισαγωγικό σημείωμα...


Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε για τέταρτη φορά στην πολιτισμικό ταξίδι του Σχολείου μας, μ’ ένα τεύχος αφιερωμένο ξανά στο περήφανο νησί που έχουμε την τύχη να μας φιλοξενεί και να μας εμπνέει.

Στην αρχαιότητα οι Κρήτες συνειδητοποίησαν την ανάγκη να παραμερίσουν τις εσωτερικές διαφορές και διαμάχες τους και να συσπειρωθούν για να αντιμετωπίσουν τις απειλές που προέρχονταν από εξωτερικούς εχθρούς. Στη διαδικασία αυτή συνειδητοποίησαν και την έννοια της πατρίδας και του μεγαλείου της, δίνοντας τον όρο «Μητρίδα», μια έννοια πολύ σημαντικότερη από το στείρο τοπικισμό. Η Κρήτη, λοιπόν, είναι αυτή που δίδαξε το συγκρητισμό.

Στις μέρες μας η ανάγκη για έναν πολιτισμικό συγκρητισμό, με συγκερασμό διαφορετικών στοιχείων κουλτούρας, είναι περισσότερο έκδηλη από ποτέ. Η ώθηση προς ένα μέλλον δημιουργικό και ελπιδοφόρο μπορεί να γίνει μόνο από τη συνεργασία των ανθρώπων στους τομείς της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η ιστορία μας διδάσκει πως το αύριο θα είναι ένα γιγάντιο μωσαϊκό από ετερόκλητες κι όμως αρμονικά συνδυασμένες ψηφίδες. Άλλωστε, η επιτυχημένη πρόσμιξη των διαφορετικών πολιτισμών στην ιστορική διαδρομή της Κρήτης, γέννησε το αξιοθαύμαστο απ’ όλους ταμπεραμέντο των κατοίκων της.

Δεκαπέντε λαμπρά κείμενα από ισάριθμους συντοπίτες μας, συντελούν ένα τεύχος κόσμημα που είμαστε βέβαιοι πως θα φυλαχθεί σε πολλές βιβλιοθήκες για να ξαναδιαβαστεί. Ξεφυλλίζοντας τις πυκνογραμμένες σελίδες του εντύπου που κρατάτε στα χέρια σας, ετοιμαστείτε για μια διαδρομή στο χρόνο, στις παραδόσεις, στην ιστορία και στις περήφανες μορφές αυτού του ευλογημένου νησιού που μας γέννησε...

Ευχαριστούμε, για ακόμα μια φορά, όσους συμμετέχουν και στηρίζουν αφιλοκερδώς την προσπάθεια έκδοσης του εντύπου μας, αλλά και όλους εσάς που, με τα επαινετικά σας σχόλια, μας δίνετε ώθηση να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

Καλή σας ανάγνωση!

Η Ομάδα Έκδοσης
του 4ου Εσπερινού ΤΕΕ Ηρακλείου